Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, 2025

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Κριτήρια ΣΕΕ

Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία τουλάχιστον 3 ημέρες/μήνα, τους τελευταίους 3 μήνες που σχετίζονται με 2 τουλάχιστον από τα παρακάτω:

  1. Υποχώρηση ενοχλήσεων με την κένωση
  2. Αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων
  3. Αλλαγή στη σύσταση των κενώσεων

Τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται για τουλάχιστον 3 μήνες με την αρχή των συμπτωμάτων να τοποθετείται τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη διάγνωση.

Αν και το ΣΕΕ δεν έχει θεραπεία, η διαχείριση των συμπτωμάτων του, ειδικά μέσω της διατροφής, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τη δυσφορία και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Άλλα συμπτώματα : Μετεωρισμός, αέρια, επείγουσα ανάγκη για αφόδευση, αίσθημα ατελούς κενώσεως, βλέννη. Επιπλέον, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια ομάδα λειτουργικών διαταραχών του παχέος εντέρου που σχετίζεται ισχυρά με το στρες.

 

Η διαχείριση του ΣΕΕ μέσω της δίαιτας περιλαμβάνει τον εντοπισμό τροφών που προκαλούν ενεργοποίηση και την υιοθέτηση μιας δίαιτας που ελαχιστοποιεί τις εξάρσεις των συμπτωμάτων. Αν και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, αρκετές διατροφικές στρατηγικές έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ:

  • Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP: Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP περιλαμβάνει τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες. Κατά τη φάση της έξαρσης, αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, ακολουθούμενη από μια σταδιακή φάση επανεισαγωγής για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφίμων.

Ποιοί είναι οι FODMAP υδατάνθρακες;

  • Όσοι περιέχουν φρουκτόζη: φρούτα, μέλι κ.α.
  • Όσοι περιέχουν γαλακτόζη: γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Όσοι περιέχουν φρουκτάνες: σιτάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, ινουλίνη.
  • Όσοι περιέχουν γαλακτάνες: όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές, οι σόγια.
  • Όσοι περιέχουν πολυόλες: γλυκαντικές ουσίες όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα βερύκοκα, τα κεράσια, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα.
  • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
  • Ενσυνείδητη διατροφή: Η εξάσκηση της προσεκτικής διατροφής περιλαμβάνει την προσοχή στα σημάδια πείνας, το να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάποσης αέρα, η οποία μπορεί να συμβάλει στα αέρια και το φούσκωμα και να προάγει την καλύτερη πέψη.
  • Ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς πέψης. Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου.
  • Φυτικές Ίνες: Μείωση φυτικών ινών (λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, φλούδες από φρούτα) σε φάση έξαρσης και σταδιακή επανένταξή τους.
  • Μείωση καφέ και αλκοόλ.
  • Μείωση λιπαρών και μπαχαρικών.
  • Εξατομικευμένη προσέγγιση: Δεδομένου ότι τα ερεθίσματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση του ΣΕΕ μέσω της διατροφής. Η τήρηση ημερολογίου τροφίμων για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων παραγόντων και να καθοδηγήσει τις διατροφικές τροποποιήσεις.

 

Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να μη συμπεράνετε ότι ένα τρόφιμο προκαλεί συμπτώματα εάν τα συμπτώματα δεν εμφανιστούν μέσα σε 3 ημέρες από την κατανάλωσή του και εάν δεν επαναληφθούν συστηματικά τουλάχιστον 3 φορές μετά από την κατανάλωση του τροφίμου. Εάν εντοπιστεί κάποιο τρόφιμο ή κάποια αλλαγή πως είναι ευεργετική, το άτομο πρέπει να κατανοήσει ότι ίσως δε χρειαστεί δια βίου αποχή/αλλαγή. Οι αλλαγές τηρούνται για 3‐6 μήνες και μετά το άτομο πρέπει να δοκιμάσει μία κανονική / πλήρη διατροφή και να δει εάν τα συμπτώματα επιστρέφουν. Ενώ οι διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του ΣΕΕ, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας ή διατροφικές ανησυχίες.