Διατροφή στο Θηλασμό

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, 2025

Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία που όχι μόνο καλλιεργεί τον δεσμό μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της, αλλά και θέτει τα θεμέλια για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ο κρίσιμος ρόλος που παίζει η μητρική διατροφή σε αυτή την εξίσωση. Οι διατροφικές επιλογές που κάνει μια μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τόσο τη δική της ευημερία όσο και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού της.

Το ανθρώπινο γάλα είναι αναμφίβολα το φαγητό επιλογής για το βρέφος. Η σύνθεσή του είναι τέτοια ώστε να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά σε κατάλληλες ποσότητες. Περιέχει συγκεκριμένους και μη ειδικούς ανοσολογικούς παράγοντες που υποστηρίζουν και ενισχύουν το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού και προστατεύοντας έτσι το σώμα από τις λοιμώξεις. Το μητρικό γάλα δεν είναι ένα στατικό προϊόν αλλά ένας ζωντανός ιστός, η σύσταση του οποίου αλλάζει συνέχεια για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του παιδιού που μεγαλώνει.

 

Οι συνέπειες του θηλασμού στην υγεία:

Στην ανάπτυξη του παιδιού

  • Τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη είναι πιο αδύνατα πριν από την ηλικία των 12 μηνών
  • Τα θηλάζοντα βρέφη είναι ψηλότερα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση.

Παχυσαρκία

  • Ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει τη μελλοντική παχυσαρκία.
  • Το χαμηλό βάρος γέννησης και η αύξηση της απόδοσης αυξάνεται ανάλογα με τη μελλοντική παχυσαρκία.

Νευρο-γνωστική ανάπτυξη

  • Τα θηλάζοντα παιδιά έχουν καλύτερες νευρογνωστικές λειτουργίες.
  • Τα πρόωρα βρέφη ωφελούνται ακόμη περισσότερο από το θηλασμό.

Καρδιαγγειακές ασθένειες

  • Ο θηλασμός μειώνει τη μελλοντική αρτηριακή πίεση.
  • Χαμηλότερη αναλογία LDL / HDL σε εφήβους που θηλάζονταν.
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και τη θνησιμότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αλλεργικές αντιδράσεις

  • Ο θηλασμός για τουλάχιστον 4 μήνες μπορεί να εμποδίσει τη μελλοντική ατοπική δερματίτιδα και το συριγμό των πρώιμων παιδιών με οικογένειες υψηλού κινδύνου.

 

Τι πρέπει λοιπόν να τρώει μια μητέρα για να διασφαλίσει ότι αυτή και το μωρό της θα έχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη;

Σε αυτό το στάδιο ζωής οι γυναίκες έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Στις μητέρες με υγιές βάρος πριν την εγκυμοσύνη, οι εκτιμώμενες ενεργειακές ανάγκες κατά τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού είναι περίπου 330 θερμίδες υψηλότερες σε σύγκριση με τις ενεργειακές ανάγκες πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτό αυξάνεται σε 400 θερμίδες κατά το δεύτερο 6μηνο της γαλουχίας. Ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παροχή γάλακτος και τα επίπεδα ενέργειας της μητέρας. Ο διαιτολόγος θα πρέπει να προσαρμόσει τις οδηγίες για τις ενεργειακές ανάγκες σε κάθε άτομο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κατάσταση βάρους πριν την εγκυμοσύνη και η αύξηση βάρους κατά την κύηση.

 

Ω3 λιπαρά οξέα: Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη. Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και οι σαρδέλες), οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia, τα καρύδια και το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπαρών που μπορούν να εμπλουτίσουν το μητρικό γάλα.

 

Πρωτεΐνη: Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού και την επισκευή των ιστών. Οι μητέρες χρειάζονται επαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια για να υποστηρίξουν την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας.

 

Ασβέστιο: Σύσταση για αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου σε 1200mg στις κυοφορούσες και θηλάζουσες γυναίκες. Οι απαιτήσεις σε ασβέστιο κατά το θηλασμό είναι ακόμη μεγαλύτερες και από την εγκυμοσύνη λόγω ανάγκης αναπλήρωσης της ημερήσιας απώλειας ασβεστίου στο μητρικό γάλα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα φασόλια και ψάρια όπως οι σαρδέλες.

 

Ενυδάτωση: Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή γάλακτος. Οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να επιδιώκουν να πίνουν άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακούγοντας τα σήματα δίψας του σώματός τους.

 

Αλκοόλ: Η μη κατανάλωση αλκοόλ είναι η ασφαλέστερη επιλογή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γενικά, η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από μια μητέρα που θηλάζει (έως 1 ποτό την ημέρα) δεν είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για το βρέφος, ειδικά εάν η μητέρα περιμένει τουλάχιστον 2 ώρες μετά από ένα μόνο ποτό πριν θηλάσει.

 

Καφεΐνη: Η καφεΐνη περνά από το μητρικό γάλα σε μικρές ποσότητες, αλλά συνήθως δεν επηρεάζει αρνητικά το βρέφος όταν η μητέρα καταναλώνει χαμηλές έως μέτριες ποσότητες (2 φλιτζάνια καφέ).

 

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος για ορισμένες μητέρες. Παράγοντες όπως η χαμηλή παροχή γάλακτος, η μαστίτιδα και η ανεπαρκής αύξηση βάρους του βρέφους μπορεί να προκύψουν, προκαλώντας συχνά άγχος και απογοήτευση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αναζήτηση υποστήριξης από συμβούλους γαλουχίας, ομάδες υποστήριξης ή παρόχους υγειονομικής περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας.